Diety odchudzające są bardzo powszechne. Jedną z popularniejszych metod jest dieta niskokaloryczna. Szybkie efekty jakie przynosi dieta są największą zaletą jej stosowania. Najtrudniejsze są pierwsze dni na diecie. W końcu osoba spożywająca 2500-3000 kcal dziennie nagle ogranicza energię z pożywienia, nawet o połowę. Jest to często obciążenie dla organizmu.
Zalety diet niskokalorycznych
Przede wszystkim dieta niskokaloryczna powoduje szybką utratę wagi. Trzymanie diety w sposób prawidłowy przerośnie najśmielsze oczekiwania każdej osoby z nadwagą lub otyłością. Dodatkowo obniżony zostaje poziom cukru we krwi, trójglicerydy oraz ciśnienie krwi. Dzięki temu odzyskujemy zdrowie i poprawiamy wyniki morfologiczne. Czujemy się coraz lepiej w swoim ciele.
Przejście na dietę niskokaloryczną nie wymaga specjalnej wiedzy oraz umiejętności kulinarnych. Trzeba kontrolować ilość spożywanych kalorii. W tym pomagają kalkulatory kcal dostępne w telefonach oraz etykiety na wszystkich produktach. Można zamówić gotowy jadłospis na dwa lub trzy tygodnie. Niektórzy zamawiają diety niskokaloryczne w firmach cateringowych. Diety pudełkowe cieszą się dużym zainteresowaniem wśród osób zapracowanych, nie mających czasu na gotowanie..
Korzystanie z ułożonych diet
Nie każdy potrafi dobierać posiłki tak by przy tym jeść zdrowo i chudnąć. Można poprosić o pomoc lekarza dietetyka, korzystać z aplikacji zliczających spożyte kalorie lub zakupić gotowe jadłospisy. Przy diecie niskokalorycznej ważne są konkretne zasady.
Dieta opiera się na kilku małych posiłkach. Takie właśnie rozpisze dietetyk, który policzy zapotrzebowanie organizmu. Dzięki temu posiłki będą bogate we wszystkie mikroskładniki i makroskładniki, potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dieta, a sport
Podstawą do zrzucenia zbędnego balastu w postaci kilogramów jest dieta. Bez odpowiedniego żywienia nie będzie efektów. Sport w połączeniu z odpowiednimi posiłkami przyspieszy efekty. Dieta będzie przyjemniejsza, zmienimy stare nawyki żywieniowe oraz zadbamy o kondycje.
Przy zwiększonym wysiłku fizycznym organizm spala więcej kalorii niż jest mu dostarczonych. Dlatego w tym okresie należy zwiększyć kaloryczność produktów w posiłku po treningowym.