Piekarniki należą do urządzeń, które wyjątkowo trudno jest doczyścić. Wynika to ze specyfiki ich użytkowania. Tłuste zabrudzenia, przypalenia i stare osady ciężko jest usunąć bez szorowania. Dlaczego warto sięgnąć po płyn do mycia piekarników? Co może dać korzystanie z niego?
Rozpuszcza trudne zabrudzenia
Płyn do mycia piekarnika to najczęściej produkt o żrącym działaniu. Jego zadaniem jest rozpuszczenie nawet najtrudniejszych zabrudzeń. To szczególnie ważne w przypadku plam, które zostały utrwalone przez długie działanie podwyższonej temperatury. Zwykły płyn do mycia naczyń czy uniwersalny środek do czyszczenia z pewnością sobie nie poradzą z takimi zabrudzeniami. Płyn do mycia piekarnika zdecydowanie skraca czas niezbędny do usunięcia zabrudzeń i przy okazji zmniejsza konieczność szorowania. Dzięki temu zmniejsza się też ryzyko porysowania powierzchni i uszkodzenia ich.
Zdecydowanie szybsze mycie
Płyny i pianki do piekarnika używa się po to, by możliwe było szybsze uporanie się z zabrudzeniami. Dzięki temu nie trzeba martwić się tym, że zadanie to zajmie cały dzień. Oczywiście, by środki mogły działać skutecznie, należy trzymać się dokładnie instrukcji ich użycia. Niektóre produkty do tego, by mogły działać, potrzebują czasu. Inne z kolei wymagają aktywacji przez podwyższoną temperaturę. By mogły zadziałać, konieczne jest uruchomienie piekarnika na określony czas i temperaturę. Dopiero później można przystąpić do usunięcia zabrudzeń i pozostałości po płynie. Trzeba jednak pamiętać o tym, by podczas pracy uważać na ewentualne rozgrzane powierzchnie. O oparzenie bardzo łatwo, ale z pewnością będzie ono bolesne. Najlepiej jest wyłączyć piekarnik i odczekać przynajmniej kilkanaście minut pozostawiając jego drzwiczki otwarte. Jeśli urządzenie było rozgrzane do wysokiej temperatury, to przed przystąpieniem do mycia należy poczekać zdecydowanie dłużej. Rozgrzanego metalu nie można polewać zimną wodą.