Korzeń kudzu – czym jest?
Kudzu to roślina, która jest ceniona praktycznie na całym świecie. Jej właściwości wykorzystywane są w medycynie naturalnej od wielu lat. Warto dowiedzieć się, dlaczego kudzu jest tak cenioną rośliną.
Kudzu właściwości
Ze względu na zawartość związków flawonoidowych, tj. pueraryna oraz daidzeina, wyciąg z korzenia kudzu ma zdolność ograniczania ilości wypijanego przez człowieka alkoholu. To w jaki sposób roślina działa na ludzki organizm może zostać wytłumaczone na parę sposobów. Pierwszą hipotezą naukowców jest to, że kudzu zatrzymuje przemiany alkoholu etanolowego na etapie aldehydu octowego. Mowa tu o związku toksycznym, który odpowiada za objawy zatrucia alkoholowego. Istnieje też druga hipoteza. Wskazuje ona na to, że działanie tej rośliny w oparciu o zawarte w nim izoflawonoidy jest pozytywne dla ludzkiego organizmu, gdyż działają one w sposób zbliżony do alkoholu. Stymulowane jest wydzielanie serotoniny oraz dopaminy, czyli hormonów szczęścia. Dlatego człowiek nie odczuwa już potrzeby sięgania po prawdziwą używkę, gdyż zostaje ona w pewien sposób zastąpione przez suplement diety. Okazuje się, że osoby leczące się z alkoholizmu stosujące kudzu mogą liczyć na bardzo szybkie rezultaty. Jest tak, gdyż roślina ta działa na organizm wielokierunkowo. Przede wszystkim dostarcza niezbędnych węglowodanów oraz składników mineralnych.
Korzeń kudzu
Okazuje się, że kudzu to roślina, która wspomaga pracę systemu nerwowego. Dodatkowo stabilizuje ciśnienie krwi oraz pracy serca, a ponadto reguluje proces trawienia. Już w pierwszym tygodniu zmniejsza potrzebę picia alkoholu, jednocześnie poprawiając stan emocjonalny poprzez regulowanie poziomu serotoniny oraz dopaminy w mózgu. Co więcej, kudzu ma działanie długofalowe, a pozytywne efekty stosowania substancji są odczuwalne w krótkim okresie. Z tego powodu coraz więcej osób decyduje się na kurację z wykorzystaniem tej rośliny. W czasie eksperymentu naukowego naukowcy udowodnili, że ilość alkoholu wypijanego w czasie przyjmowania kudzu przed tydzień zmniejszyła się u badanych nawet o 40 proc. Dlatego Korzeń kudzu jest tak często wykorzystywany nie tylko w Polsce, ale również w wielu innych krajach. Jego właściwości są bardzo cenne.