Kuchnia włoska jest znana i popularna na całym świecie. W Polsce pizza stała się jednym z ulubionych dań. Jest smaczna, tania, lubią ją dzieci i dorośli. Do jej przygotowania potrzebne są: odpowiedni piec, łopata do pizzy, dobre składniki, zestaw przyborów kuchennych i dodatków. Przyda się oczywiście zdolny kucharz, który potrafi upiec idealne ciasto i z wyczuciem je przyprawić.
Łopata do pizzy – na co zwrócić uwagę?
Przede wszystkim powinna być wykonana z trwałego, nierdzewnego materiału. Dobrze, jeśli wyposażona jest w mocny, poręczny uchwyt. Zwróćmy również uwagę na jej lekkość, która pomaga w sprawnym manewrowaniu szufelką przy obracaniu wypieku. Istotne jest to, by materiał, z którego jest wykonana, nie nagrzewał się szybko w wysokiej temperaturze i nie narażał nas na poparzenie.Ważnym elementem łopaty do pizzy jest perforowana szufelka, która umożliwia pozbycie się nadmiaru mąki na jej spodzie i sprawia, że ciasto lepiej się piecze.
Siatka czy blacha do pizzy?
Jeśli lubimy pizzę amerykańską na grubszym spodzie i nie przepadamy za kuchennym bałaganem powinniśmy wybrać do pieczenia blachę. Musimy być wtedy przygotowani na dłuższy czas pieczenia, blacha nagrzewa się wolno, stopniowo. Pizzę można podawać bezpośrednio z blachy, co ułatwia utrzymanie porządku w kuchni. Pamiętajmy o wygodnym chwytaku – mała rzecz a cieszy. Jeśli chcemy przygotować pizzę na chrupkim, cienkim cieście, na przykład neapolitańską, zdecydowanie powinniśmy wybrać siatkę. Zapewnia krótki czas pieczenia i umożliwia swobodny dostęp powietrza. Przed pokrojeniem koniecznie musimy przełożyć pizzę na talerz. Usunięcie zabrudzeń z siatki może nie być łatwe i wymaga czasem odrobiny cierpliwości.
Zestaw przypraw
Obok soli najważniejsze jest oregano. Ta popularna przyprawa jest nie tylko źródłem cennych substancji odżywczych, jej lecznicze właściwości odkryli już starożytni Grecy i Rzymianie.Lebiodka pospolita doskonale komponuje się z tymiankiem i bazylią. Można też skorzystać z gotowych mieszanek ziół i przypraw, które odpowiadają naszym gustom.